El dret a la ciutat i la garantia dels drets socials centren el primer dia del congrés

dimecres 21 novembre
Fotografia ponent Lorena Zárate

"El dret a la ciutat és el reclam i el compromís actiu per part de tota la societat per un altre model de ciutat. Ara, tenim ciutats mercaderia, excloents i competitives. El dret a la ciutat implica que els governs locals tinguin més competències, recursos i suports per construir ciutats refugi, hospitalàries, solidàries, valentes, rebels, lliures i feministes. Ciutats amb una mirada diferent que posin la persona al centre i que donin resposta a les necessitats de la vida quotidiana" ha assegurat Lorena Zárate, presidenta d'Habitat International Coalition, a la conferència inaugural del 6è Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya.  

El congrés se centra en la relació entre el món local i les entitats socials i en com afrontar conjuntament el fenomen de la urbanització, que està agreujant la pobresa i les desigualtats socials. Segons dades de l'ONU, el 2050 gairebé el 70% de la població mundial viurà a les ciutats. A Catalunya, més de la meitat de la població ja es concentra en ciutats grans de més de 50.000 habitants i el 80% en municipis de més de 10.000. L'objectiu del congrés és reforçar, precisament, l'aliança entre les Administracions locals i les entitats socials com a eina clau per fer front a reptes socials com la pobresa (infantil, femenina i energètica), el fenomen migratori, la greu problemàtica de l'accés a un habitatge digne o adequat o la gentrificació, entre altres.

En aquest sentit, Lorenza Zárate defensa que, per assolir l'objectiu d'unes ciutats més habitables i respectuoses amb les persones, el paper dels governs locals és clau i que, per això, cal un "nou municipalisme", que enforteixi veritablement el rol de les Administracions locals enfront dels governs nacionals, que els permeti tenir més veu i vot a l'agenda global i que, per tant, puguin codesenvolupar i cogestionar polítiques socials conjuntament amb les organitzacions de la societat civil i la ciutadania. 

En aquesta primera jornada, els debats s'han centrat en les polítiques d'inserció laboral i d'inclusió en l'àmbit municipal; garantir ingressos per assegurar drets; la transformació del model de serveis a la persona cap a una atenció integrada i de base comunitària; la cooperació público-social en la provisió de serveis a les persones; el món local com a generador de polítiques socials, i diverses xerrades del projecte d'innovació digital m4social relacionades amb l'aplicació de la intel·ligència artificial en l'atenció a les persones o la sensorització d'habitatges socials, entre altres. 

La segona jornada del congrés comença amb el debat plenari 'Com serà l'atenció a les persones el 2030?' sobre el repte del disseny i la concepció dels serveis i els suports des de la vessant social, de la innovació i des de les estratègies municipals a portar a terme. Les ponències són de Marina Geli, coordinadora del Centre Estudis Sanitaris i Socials UVic-UCC; Josep Maria Pascual, director d'Estratègies de Qualitat Urbana i Josep Villarreal, director d'Estratègia i Innovació de l'Àrea de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona. Modera el debat Ignasi Aragay, director Adjunt del Diari Ara.

A la tarda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, tancarà demà el 6è Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya, que se celebra a la Farga de l'Hospitalet de Llobregat. L'acte de cloenda compta també amb els parlaments institucionals de Jesús Husillos, tinent d'alcaldia i regidor de benestar social de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat; Jordi Martí, diputat delegat de Presidència, Serveis Generals i Relacions amb la ciutat de Barcelona de la Diputació de Barcelona i Jaume Collboni, vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. A més, la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, Francina Alsina, farà la lectura del manifest 'Desigualtats socials,solucions locals' i les conclusions dels continguts del congrés seran a càrrec de la companyia 'Clown Conclusions'.